Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 7 juni 2019

Seminar “Hoe ver reikt de Europese identiteit?”

>> Kosteloos aanmelden kan via deze link (Humanity House)

De toekomst van het Oostelijk Partnerschap

Tien jaar geleden is het Oostelijk Partnerschap als oostelijk onderdeel van het Europese nabuurschapsbeleid gestart, gericht op economische groei, democratisering, ontwikkeling rechtstaat, corruptie bestrijding en good governance in zes voormalige Sovjet landen, te weten Wit-Rusland, Oekraïne, Moldavië, Georgië, Armenië en Azerbeidzjan. Met drie landen heeft de EU inmiddels een associatie- en vrijhandelsverdrag en kunnen de inwoners visum vrij reizen naar de EU Schengen zone.

Maar in hoeverre is het beleid geslaagd in de opzet? Hoe moet het worden voortgezet door een nieuwe Europese Commissie? En hebben de Oostelijke partnerlanden zelf nog wel het vertrouwen in een Europese toekomst? En wat betekent de Europese identiteit voor hen?

Tijdens dit evenement zullen we de volgende onderwerpen behandelen met drie experts uit het maatschappelijk middenveld in de regio maar ook met het publiek.

  • Goed bestuur en rechtstaat: Hoe staat het met de strijd tegen corruptie, de hervorming van rechtsstaat en politiek bestel in de verschillende nabuurlanden? Wat zijn de beleidsmatige effecten van het Oostelijk partnerschap op good governance?
  • Identiteit: Hoe ziet men in de nabuurlanden de Europese identiteit en hoe verhoudt zich dat tot het opkomend populisme en nationalisme in de EU? Wat is de aantrekkingskracht van Europa op de Oostelijke partners?
  • Jongeren: Zien de jongeren een toekomst in eigen land of volgt een emigratiegolf? Wat is het effect van associatieakkoorden in Oostelijke landen op jongeren en minderheden?

De voertaal van het evenement is Engels

Gast sprekers:

Dr. Lada Roslycky is een defensie- en veiligheidsexpert met meer dan 15 jaar ervaring in soft power, Euro-Atlantische integratie, internationaal recht en democratisering. Ze leidt binnen NAKO (Independent Defence Anti-Corruption Committee), een initiatief van Transparency International, het onderzoeksteam dat systemische corruptierisico’s identificeert in de Oekraïense defensie- en veiligheidssector en is pleitbezorger van hervormingen voor corruptiebestrijding en transparantie.

Zaza Bibilashvili is oprichter van het Chavchavadze Center, een Georgische denktank die beoogt een nieuwe generatie actieve burgers te genereren, geleid door Euro-Atlantische principes en waarden, en het bevorderen van burgerzin en kritisch denken. Door het betrekken van jongeren hoopt de organisatie een drijvende kracht te creëren voor duurzame bestendiging van democratische processen en instellingen. Zaza Bibilashvili is een vooraanstaand advocaat in Georgië.

Renata Skardžiūtė-Kereselidze is adjunct-directeur van het Georgian Institute of Politics, waar ze sinds 2012 werkzaam is. Ze is alumna van het On Think Tanks Fellowship Programma “Integral Leaders for Global Challenges” (2017). Eerder werkte ze als journalist voor buitenlands beleid en Europese aangelegenheden in Litouwen, en ontving ze de Heinrich Böll Fellowship voor onderzoek naar EU-strategieën voor conflictoplossing in Georgië. Haar interesses omvatten collectieve identiteiten, Europese integratie en het Oostelijk Partnerschap.

Tony van der Togt (Sr. Associate Fellow, Clingendael) zal de avond modereren. In de afgelopen twee decennia heeft Tony van der Togt in verschillende functies gewerkt inzake Oost-Europa en Centraal-Azië. Momenteel is Tony van der Togt betrokken bij internationale discussies over het Oostelijk Partnerschapsbeleid.

Daarnaast hopen we dat een Kamerlid van D66 deel zal nemen.

Het seminar wordt gehouden in het Humanity House te Den Haag (Prinsegracht 8) en zal beginnen om 19:00 (inloop vanaf ca 18:30) en zal eindigen rond 21:00, met een gelegenheid tot napraten en drinken achteraf. De entree is gratis en vrij voor iedereen, de drankjes zijn voor eigen rekening. Gaarne reserveren via Humanity House.

Verspreiding onder je vrienden en netwerk wordt gewaardeerd.